طرز تهیه سمنو

تعداد بازدید: 54

آجیل (شامل فندق،بادام و پسته با پوست و خام) 200گرم

گندم (با پوست) نیم کیلو

مغز آجیل (شامل فندق و پسته) 200گرم

آرد گندم 2کیلوگرم

مرحله اول: سبز کردن گندم

ابتدا گندم را به دقت تمیز کنید و با آب سرد بشویید. سپس روی گندم ها مقداری آب بریزید طوری که به اندازه بند انگشت روی آن را آب بگیرد.این کار 2 تا 3 روز طول میکشد.طی این مدت چندبار آب آن را عوض کنید تا در گندم‌ها جوانه پدیدار شود سپس آنها را در صافی بریزید و روی صافی آب تمیز خنک بریزید و صبر کنید تا آب آن کاملاً برود . دستمال تمیز و آب ندیده که نازک باشد(چلوار آب ندیده) را کاملاً خیس کنید. گندم‌ها را در پارچه ریخته و پارچه را در ظرفی قرار بدهید روزی یکی دو بار کمی آب روی پارچه بپاشید دقت کنید که آب زیادی زیر ظرف گندم نماند و فقط گندم و پارچه مرطوب باشد چون باعث ترش شدن گندم و همچنین سمنوی شما می‌شود.

وقتی ریشه گندم نمودار شد آن را در ظرفی پهن کنید و پارچه را نمدار کنید. و روی گندم‌ها را با پارچه کاملاً بپوشانید تا گندم‌ها ساقه پیدا کند وقتی ساقه سفید گندم جوانه زد قبل از آن‌که ساقه شکسته شود و سبزی ساقه نمایان شود آن را برای سمنو آماده کنید.

مرحله دوم: پخت سمنو

گندم‌های جوانه‌زده را با چرخ‌گوشت 2بار چرخ کنید بعد 6 تا 8 لیوان آب ولرم روی آن‌ها بریزید و آن را در صافی بریزید آب و مقداری از شیره گندم از صافی رد می‌شود بقیه گندم‌های باقیمانده در صافی را کاملاً فشار دهید تا شیره آن خارج شود. بعد دوباره نقاله‌ها را در 2 لیوان آب بریزید و دوباره صاف کنید آرد را در ظرف مناسبی که گنجایش داشته باشد بریزید .سپس به شیره مقداری آب اضافه کنید که آردها را بتوانید کاملاً در آن حل کنید و مایع رقیق باشد.

ظرف را روی حرارت بگذارید و مرتب هم بزنید تا مایع جوش بیاید و غلیظ شود. باید دقت کنید که مایه ته نگیرد و گلوله نشودهم زدن را آن‌قدر ادامه دهید تا آب آن به کل تمام شود و به شکل حلوا درآید و مانند حلوا آن را کمی سرخ کنید. (بدون روغن و شکر اضافه) چون این حلوا شیرینی طبیعی دارد. بعد مقداری آب ولرم را به تدریج داخل حلوا بریزید و با دقت (مرحله مهم) خوب هم بزنید تا گلوله‌ها کاملاً صاف شود. حالا آجیل با پوست و مغز را شسته و آن را اضافه کنید و با دقت به صورت مداوم آن را هم بزنید تا کمی غلیظ شود و به شکل سمنو درآید. بعد آن را با شعله خیلی کم (شعله پخش‌کن) یا در فر (اگر ظرف محتو) سمنو کوچک باشد و در فر جا بگیرد) دم کنید بعد از یک‌ساعت سمنو حاضر می‌باشد.

راز و رمزها

1)دقت کنید گندم‌ها از نوع مرغوب و سالم و تازه باشد.

2)خیس‌کردن گندم به مدت 2 تا 3 روز بستگی به گرمی و سردی هوا و محیط دارد و فصل آن خیلی مهم است در گرما 2 روز کافی می‌باشد.

3)جنس دستمال باید حتماً نخی باشد و نایلون نداشته باشد چون نخ نم‌ را نگه می‌دارد و پارچه غیرنخی زودتر خشک می‌شود.

4)وقتی گندم‌ها را در پارچه ریختید بهتر است پارچه را در آب‌کش گذاشته تا آب زیر آن جمع نشود.

5)با اسپری می‌توانید به پارچه گندم‌ها آب بپاشید تا یکنواخت تمام پارچه نمدار شود.

6)موقعی که ریشه نمودار شد نیز می‌توانید آن را روی یک پارچه به اندازه مقدار گندم‌ها به ضخامت 2 تا 3 سانتی‌متر پهن کنید. روی آن را نیز پارچه بپوشانید و پارچه را نمدار نگه‌دارید.

7)مدت جوان‌زدن ساقه نیز بستگی به گرما و سرمای محیط متغیر می‌باشد.

8)دقت کنید که ساقه سبز نمایان نشود که اگر این‌گونه شود سمنو مزه سبزی می‌گیرد و شیرینی آن کم می‌شود.

9)باید شیره گندم و آب ولرم را کاملاً هم زد تا مخلوط شود و گلوله نداشته باشد.

10)بستگی به مقدار سمنو تعداد افرادی که سمنو را هم می‌زنند باید بیشتر باشد. چون مداوم باید هم زده شود و کار یک نفر نیست که مداوم آن را هم بزند. و ممکن است سمنو ته بگیرد.

11) در مرحله‌ای که سمنو به شکل حلوا در می‌آید در قدیم بعضی از شهرها مقداری از آن را برمی‌داشتند و در دست گلوله کرده، مانند یک دایره به قطر 10 سانتی‌متر پهن می‌کردند و در هوای آزاد یک تنظیف روی آن‌ها می انداختند تا کمی خشک شود و برای شیرینی عید در کنار شیرینی‌های عید و تخم‌مرغ سرخو (رنگ تخم‌مرغ را فقط سرخ‌رنگ می‌کردند) در سفره عید برای پذیرایی از مهمان‌های نوروزی می‌گذاشتند.

12)به جای بادام، فندق و پسته با پوست می توان آن‌ها را بدون پوست و البته بو نداده و بدون نمک در سمنو ریخت.

13) دم‌کردن سمنو به بهبود آن کمک‌ می‌کند و مرحله مهمی می‌باشد به شرط آن‌که شعله خیلی کم باشد در بیرون فر می‌توانید کمی آتش ذغال سیر به روی در سمنو گذاشت و یا با پارچه تمیز به عنوان دم‌کنی آن را دم کنید. البته آتش برای مقدار زیاد سمنو می‌باشد.

14)یک‌دوم مقدار آرد سمنو را می‌توانید از آرد جوانه گندم نرم شد و الک شده استفاده کنید که به مقدار ویتامین‌های سمنو و شیرینی طبیعی مزه آن کمک می‌کند.

نوش جان

مطالب تصادفی

سید خلیل حسینی

کارشناس کامپیوتر، علاقه مند و فعال در حوزه برنامه نویسی و طراحی سایت
برنامه نویس بک اند پی اچ پی و لاراول 
برنامه نویس فرانت اند
پلاگین نویس و طراح صفحات وردپرس

blog-author-image